Tijdens Allerheiligen en Allerzielen worden de kerkhoven druk bezocht. Door een plant of bloemstuk te plaatsen op het graf worden overledenen herdacht door familie en vrienden. Zo heeft elke cultuur zijn eigen manier om doden te herdenken. Denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende piramides in Egypte.
Maar wat gebeurt er met je als je de overledenen herdenkt? Wat voor de één niet meer dan een terugkerende traditie is kan voor een ander betekenen dat er ook onverwerkt verdriet weer naar boven komt.
Dierbaren verliezen is altijd pijnlijk, zeker als dat voor je gevoel veel te vroeg gebeurt.
Naast verdriet ontstaat ook vaak een boosheid. Je voelt je in de steek gelaten, of je hebt geen afscheid kunnen nemen omdat het plotseling is gebeurd.
Tijdens regressie is het mogelijk om terug te gaan naar de periode voor het heengaan van de overledene. Daarbij kunnen de volgende thema’s aan de orde komen:
- Is alles uitgesproken?
- Heb je goed afscheid kunnen nemen?
- Waarom is het verdriet verdrongen?
- Zijn er beloftes gedaan?
- Is de overledene bewust of onbewust gestorven?
- In hoeverre is jouw energie nog verbonden met de overledene?
Zo kunnen er veel vragen zijn bij degene die achterblijven. Door middel van regressie is het mogelijk om hier antwoorden op te krijgen. Iedereen ervaart dit anders, maar altijd is er een vorm van contact met de overledene. Dit kan zijn door de aanwezigheid te voelen, of de persoon weer terug te zien of gewoon door te weten dat de overledene aanwezig is.
Zodra de antwoorden komen kan het verdriet, de boosheid, het gevoel van eenzaamheid of andere emoties verwerkt worden waardoor het verlies uiteindelijk een plek zal krijgen.